Rușii au săpat tranșee în zona puternic radioactivă de lângă Cernobîl. Imagini din dronă arată gropi goale

de: Elena Avramescu
07 04. 2022

Imaginile cu drone realizate din zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl par să fi confirmat rapoarte conform cărora trupele ruse au săpat tranșee și fortificații în unele dintre cele mai iradiate părți ale regiunii. Imaginile, care au fost geolocalizate și distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare, arată movile de pământ perturbat și fortificații săpate la marginea Pădurii Roșii, la doar câteva mile vest de uzina de la Cernobîl.

Imagini cu tranșeele săpate de ruși în zona radioactivă de lângă Cernobîl

După ce camera dronei se micșorează din pozițiile abandonate ale Rusiei și se îndepărtează, în depărtare poate fi văzută cupola de oțel amenințătoare care încapsulează reactorul distrus.

Pădurea Roșie se află în interiorul zonei interioare de excludere din jurul Cernobîlului și a fost zona cea mai puternic afectată când reactorul numărul 4 a explodat în 1986, provocând cel mai grav accident nuclear din lume.

Săptămâna trecută, compania de stat de energie nucleară a Ucrainei Energoatom a raportat că mai multe trupe ruse au fost evacuate din pădure în Belarus pentru tratarea sindromului de radiații acute (ARS), deși acest lucru nu a fost încă verificat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Ultimul contingent de trupe ruse s-a retras din pozițiile lor din jurul Cernobîl vineri săptămâna trecută, predând controlul asupra teritoriului din jurul centralei electrice înapoi Ucrainei pentru prima dată de la începutul invaziei din 24 februarie.

Deși rapoartele conform cărora trupele rusești au fost evacuate din Pădurea Roșie în Belarus pentru a primi tratament pentru ARS nu au fost încă confirmate de organul de pază nuclear al ONU, există speculații conform cărora soldații care au construit fortificațiile ar fi putut foarte bine să fie expuși la niveluri ridicate de radiații.

Uriașe zone de pământ din și în jurul Pădurii Roșii au fost puternic poluate de fum radioactiv și praf în urma dezastrului din 1986, iar mulți dintre copacii și fauna sălbatică din pădure au murit. Situl și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de copaci care nu au murit în urma exploziei au devenit roșii după ce au absorbit doze incredibile de radiații.

În anii care au urmat accidentului, terenul a fost distrus și acoperit cu pământ proaspăt și nisip înainte ca noi copaci să fie plantați, dar particulele radioactive rămân încă prinse sub solul superior al pădurii.

Trupele ruse care s-au întors în zona de excludere au suportat doze majore de radiații

Regiunea a devenit o rezervație naturală a vieții sălbatice în ultimii ani, deoarece toate felurile de floră și faună au înflorit neperturbate de oameni, iar centrala menține încă un număr de angajați însărcinați cu lucrări de întreținere și siguranță, deși aceștia au fost rotați în mod regulat înainte de invazia rusă.

Dar experții cred că trupele ruse care s-au întors în zona de excludere pentru a săpa șanțuri și fortificații ar putea să fi suportat doze majore de radiații pe măsură ce au fost expuse la praful și solul iradiat care au rămas sigilate în subteran timp de decenii.

Fizicianul Edwin Lyman, director pentru Siguranța Energiei Nucleare la Uniunea Oamenilor de Știință Preocupați din SUA, a declarat că „pare puțin probabil” ca un număr mare de trupe rusești să fi dezvoltat o boală severă de radiații.

Cu toate acestea, el a confirmat că materialul contaminat a fost îngropat și acoperit cu sol vegetal nou în timpul curățării de la Cernobîl și că soldații care aveau sarcina de a săpa tranșee ar fi fost expuși la „puncte fierbinți” de radiații.

Comentariile lui Lyman au venit în urma unei declarații a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, care a declarat săptămâna trecută că Ucraina va colabora cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a stabili ce au făcut trupele ruse în timp ce controlau site-ul, înainte de a avertiza că activitățile lor i-ar fi  expus la niveluri periculoase de radiații.

„Rusia s-a comportat iresponsabil la Cernobîl din toate punctele de vedere, de la nepermiterea personalului stației să-și îndeplinească funcțiile până la săparea de șanțuri în zonele contaminate”, a spus Kuleba vineri.

„Cu o inteligență minimă în comandă sau soldați, aceste consecințe ar fi putut fi evitate”, a spus el, adăugând că protecția împotriva radiațiilor este „obligatorie, deoarece radiația este fizică”.

Alți lucrători ai centralei au declarat pentru Reuters că nerespectarea de către soldații ruși față de procedurile de siguranță și lipsa echipamentului anti-radiații atunci când au capturat situl de la Cernobîl a fost „sinucigaș”.

Un total de 28 de membri ai personalului și lucrători de urgență au murit din cauza ARS în zilele următoare exploziei de la Cernobîl din 1986, precum și doi lucrători care au fost uciși pe loc în explozie.

Dar studiile efectuate în anii de după dezastru au descoperit o creștere considerabilă a incidenței cancerului tiroidian în rândul populației care locuia în apropierea plantei.